Advent en Kerstschikkingen 2016

Het thema van de liturgische schikkingen in deze adventstijd is: De wereld omgekeerd.

(klik op de foto’s voor een vergroting…)

1e advent 2016Zondag 27 november    1e  advent  2016

Op deze eerste adventszondag horen we uit Jesaja over het visioen van vrede en in Matteus hoe dat visioen handen en voeten kan krijgen. Als basis voor de schikkingen gebruiken we een spiegel. In de spiegel zie je wat op het eerste gezicht verborgen is. De spiegel bevat gebroken stukken, scherven die onlosmakelijk verbonden zijn met het leven. Hoe dichter we bij Kerst komen , hoe minder stukken op het glas. Er wordt steeds meer zichtbaar van de droom van vrede. Aan de voorkant van de schikkingen zijn maar weinig bloemen te zien. Waar je alleen voor jezelf leeft bloeien weinig bloemen. Daar waar het visioen werkelijk wordt, bloeit de aarde. Onder de schikking ligt een jute doek en een paars doek. Jute geeft soberheid en de aarde weer. De paarse kleur van het doek en de bloemen staat voor: ingetogenheid, tot inkeer komen en is een teken van voorbereiding op de komst van de Verlosser.

 

2e-advent

Op deze tweede adventszondag horen we  de profeet Jesaja en  Johannes de Doper vertellen over een nieuw begin. Zichtbaar teken daarvan is de doop, gesymboliseerd door de schelp. De waarschuwing dat de tijd dringt, dat de bijl aan de wortel ligt, zien we ook terug in de schikking. Als basis voor de schikkingen gebruiken we een spiegel. In de spiegel zie je wat op het eerste gezicht verborgen is. De spiegel bevat gebroken stukken, scherven die onlosmakelijk verbonden zijn met het leven. Hoe dichter we bij Kerst komen , hoe minder stukken op het glas. Er wordt steeds meer zichtbaar van de droom van vrede. Ook de bloem in knop, zichtbaar in de spiegel, geeft deze verwachting  weer. Onder de schikking ligt een jute doek en een paars doek. Jute geeft soberheid en de aarde weer. De paarse kleur van het doek en de bloemen staat voor: ingetogenheid, tot inkeer komen en is een teken van voorbereiding op de komst van de Verlosser.

 

img_5638aZondag 11 december 3e advent 2016. De lezing uit Jesaja, op deze derde adventszondag, gaat over het LICHT van Gods koninkrijk dat doorbreekt. De woestijn die zal bloeien als een lelie en de rivieren zullen vol water zijn. Dit wordt weergegeven in de schikking. Onder de schikking ligt een jute doek en een paars doek. Jute geeft soberheid en de aarde weer. De paarse kleur van het doek staat voor: ingetogenheid, tot inkeer komen en is een teken van voorbereiding op de komst van de Verlosser. Dat hier al iets meer zichtbaar van is, geeft de kleur van het roze doek weer.

 

 

 

 

4e advent
De lezing op deze vierde adventszondag komt uit Jesaja. De profeet geeft koning Achaz een teken van hoop door te vermelden dat de geboorte van het kind, Immanuel, aanstaande is. In Matteus lezen we dat ook Jozef een boodschap krijgt van een nieuwe geboorte. In eerste instantie doet dit bericht zijn leefwereld wankelen; dit wordt verbeeld door het gipskruid in de vaas. De engel brengt Jozef op andere gedachten. In de spiegel zien we dat verbeeld door de rozen.

 

 

Klik op deze regel om de kerstversieringen te bekijken……