De kerk van ons Deepn, al eeuwenlang een markant gebouw en niet te missen als je vanaf de Lochemseweg Diepenheim inrijdt.  Maar wat gebeurt er eigenlijk nog in die kerk? En hoe lang kan dat nog doorgaan.

Elke zondag is er om 10.00 een eredienst, het groepje kerkgangers is in de loop der jaren terug gelopen, zoals dat bij de meeste kerken in Nederland te zien is. Een kerkdienst met een redelijk vast stramien, voor de  vaste bezoekers een houvast, voor nieuwkomers wellicht te traditioneel……

Wil je veranderen/kun je veranderen en waarom zou je dat doen?

Als je kijkt naar de vrijwilligers die zich inzetten voor het in stand houden van deze vorm van kerk zijn zie je dat die groep erg klein aan het worden is. Misschien wel te klein. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de Fancy Fair, al bijna 25 jaar een geweldige dag, zie je dat een hele grote groep Diepenheimers zich daar voor in zet.

Waarom doen mensen dat dan, vraag ik mij af?

Wellicht omdat het gros van de Diepenheimse bevolking het kerkgebouw wil bewaren  (de opbrengsten van de FF worden voor het grootste deel gebruikt voor het onderhoud van de gebouwen),  omdat het bij Diepenheim hoort, omdat het een mooi gebouw is, omdat het veel geschiedenis heeft, zegt u het maar.

Voor mij is het meer dan een hoop stenen, ik ben er zelf gedoopt, belijdenis gedaan, getrouwd, onze kinderen gedoopt, begrafenissen van naaste familieleden en goede bekenden meegemaakt. Het voelt voor mij haast als thuiskomen als ik er lang niet ben geweest en weer naar binnen ga.

Misschien ben ik inmiddels wel een beetje vergroeid met “het naar de kerk gaan”,  ik hoor er een goed verhaal, hoor een mooi lied of haal inspiratie uit de gesprekken die je met andere kerkgangers hebt.

Maar…… ik  mis ook leeftijdgenoten, en zeker jonge mensen die vaak toch heel anders tegen bepaalde zaken aankijken en ons wakker kunnen schudden. Ik weet ook dat we die mensen niet op die zondagochtend om 10.00 uur zullen zien, maar op andere plekken in Diepenheim wel, waar dus ook goede gesprekken plaats vinden.

Kunnen we ergens de zaken bundelen? Zijn er meer Diepenheimers die zich willen inzetten voor onze kerk?

Ik hoor het graag……..,

Joke van Egteren

 

Het is de bedoeling dat Johanneskerk 2.0 een maandelijks terugkerend rubriek wordt in Kontakt. Wilt u hieraan een bijdrage leveren, graag zelfs, dan kunt u kontakt opnemen met de redaktie, email: kontakt@pkn-diepenheim.nl

Tags:

Comments are closed

Archief