Liturgische schikking 3e zondag 40-dagentijd.

Liturgische schikking zondag 15 maart 2020

Hoewel de kerkdiensten niet doorgaan, maken we wel de liturgische schikkingen voor deze periode.

In deze 40 dagentijd staan we stil bij het leven van Jezus en leven we toe naar zijn opstanding uit de dood. Hij heeft voor onze zonden geleden zodat wij weer vrij mogen leven. Hij geeft ons telkens nieuwe kansen om weer op te staan en in beweging te komen. Het thema van de liturgische schikkingen in deze 40 dagentijd is: Sta 0P!

Om in beweging te komen is er voor mensen vaak een doel nodig. Een stip op de horizon helpt ons eraan herinneren.

Als basis voor de schikkingen gebruiken we een lijst gevuld met een        weefsel van buigzame takken met in het midden een opening: een stip op  de horizon.

Dit kader met weefsel en “stip” vormt de basis die bij iedere zondag een ander accent krijgt.

Onder de schikking ligt een paars doek, de kleur van ingetogenheid die we aannemen in deze tijd voor Pasen. Het jute doek geeft nederigheid weer.

 Op deze 3e zondag sluit de liturgische bloemschikking aan bij de  lezing uit Johannes 4: 5-26

Jezus rust uit bij een bron in Samaria en vraagt een Samaritaanse vrouw om hem wat te drinken te geven.   Als zij verbaast is dat Jezus hààr dit vraagt zegt hij: “Als je wist wie het is die je iets te drinken vraagt zou je hèm vragen, en hij zou je levengevend water geven”.

In de schikking staat het levende water centraal.  Water, waardoor wij als mensen kleur en geur mogen geven aan ons leven.  In wit komen immers alle kleuren samen.  De geur van jasmijn geeft ons zin in het leven, om in beweging te komen.

En Jezus onthult zijn missie voor een ogenschijnlijke buitenstaander; Wie put uit de Bron zal kracht ontvangen. – De bloemen waaieren immers uit naar alle kanten; zo te leven kan een doel zijn voor iedereen.

maart 15, 2020