Zondag 28 november  1e  advent  2021

Het thema van de liturgische schikkingen in deze adventstijd is: In een ander Licht.

Licht staat centraal in de komende adventslezingen. Alles komt in de toekomst door de geboorte van het kindje Jezus in een ander Licht te staan.

In de liturgische schikking wordt gebruik gemaakt van het beeld van de zon. De zon die iedere morgen opkomt en alles weer in een nieuw licht zet. In het begin van de adventstijd is de zon bescheiden, met Kerst zal de zon in volle glorie stralen. Bij de zon worden enkele symbolische voorwerpen of kleuren geplaatst om aan te sluiten bij de lezing van de zondag.

Voor de eerste zondag is de lezing uit Lucas 1:5-25 Hierin wordt verteld over de aankondiging van de engel Gabriel over de geboorte van Johannes.

Aan het einde hiervan komt het zinnetje: en hij zal velen uit het volk van Israël naar de Heer, hun God, terugbrengen.  Alles wat over Johannes geschreven wordt heeft een duidelijk doel: mensen klaar maken voor de komst van de Heer.  Hij krijgt de profetenmantel al vroeg om de schouders. Een mantel die misschien velen past: in navolging van Johannes zo te leven dat je de ander nieuwsgierig maakt naar de Heer in jouw leven.

In de liturgische schikking zien we de opkomende zon weergegeven door gedroogde grassen als stralen van de zon.  Voor de schikking ligt een in wol en linnen verpakte vrucht, als een  een mantel omgeslagen, veilig en beschermd. Het moet nog tot bloei komen. De kleur paars in deze adventstijd geeft ingetogenheid weer.

Tags:

Comments are closed

Aankomende activiteiten
jan
23
zo
10:00 Kerkdienst, Ds A.F.U. Braakman
Kerkdienst, Ds A.F.U. Braakman
jan 23 @ 10:00 – 11:00
Kerkdienst of streamdienst waarin onze eigen predikant voorgaat. Afhankelijk van de corona-regels kan deze dienst bezocht worden.
jan
30
zo
10:00 Kerkdienst, Ds J. van Pijkeren, ...
Kerkdienst, Ds J. van Pijkeren, ...
jan 30 @ 10:00 – 11:00
Stream dienst of kerkdienst. Afhankelijk van de coronaregels kan deze dienst bezocht worden.
jan
31
ma
19:00 Kerkbalans: materialen inleveren
Kerkbalans: materialen inleveren
jan 31 @ 19:00 – 10:16
Kerkbalans: materialen inleveren
De vrijwilligers kunnen op 31 januari tussen 19-20 uur de brieven weer inleveren in de Molenaarshof.
apr
2
za
16:00 Bachwerkplaats concert  Johannes...
Bachwerkplaats concert  Johannes...
apr 2 @ 16:00 – 17:00
Bachwerkplaats, concert  Johanneskerk, Diepenheim: Johannes Passion https://www.bachwerkplaats.nl/
jun
5
zo
16:00 Bachwerkplaats concert  Johannes...
Bachwerkplaats concert  Johannes...
jun 5 @ 16:00 – 17:00
Bachwerkplaats concert  Johanneskerk, Diepenheim: Allein Gott in die Höhe sei Ehr (J.L. Bach) en Mis in G (BWV 235) https://www.bachwerkplaats.nl/
Archief