Met hart en ziel: De viool van Alex Polak.

Nu met de  link om de uitzending te zien via uitzending gemist…

Diepenheim – Ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding zou in de Johanneskerk een bijzondere viering plaatsvinden. Als leidraad voor deze dienst was gekozen voor het thema “Van herdenken naar bevrijden”. Diverse verenigingen zouden aan de dienst hebben deelgenomen. De dertienjarige Florine Braakman zou de viool van de joodse Alex Polak bespelen, maar vanwege corona is de viering afgelast.
De redactie van het televisieprogramma Met hart en ziel van de KRO-NCRV was op het spoor gekomen van deze herdenkingsdienst. En ze hebben besloten om met presentator Joanne Bijleveld, toch de geplande opnames in Diepenheim te maken. De viool van één van de omgekomen Joodse inwoners van Diepenheim, is een symbool geworden voor de gruwelijkheden uit die periode. Dit bijzondere verhaal moet verteld worden.

Wie was Alex Polak en hoe is zijn viool bij Florine terecht gekomen? Welke rol spelen de Johanneskerk en toenmalige dominee Landstra ten tijde van de oorlog? Waarom vindt de huidige dominee Ary Braakman het belangrijk de gebeurtenissen van 75 jaar geleden in zijn gemeente te herdenken?
Op de joodste begraafplaats vertelt Herman Haan van de ‘Historische Vereniging Old Deep’n’ over de joodse families die na de oorlog niet naar Diepenheim terugkeerden. En Florine speelt, in een lege kerk, alsnog op de viool.

De coronacrisis stuurde ook de programmering van de KRO-NCRV enigszins in de war. Aanvankelijk 2 mei, maar uiteindelijk is de uitzending vastgesteld op 4 mei.
Met hart en ziel, maandag 4 mei om 17.35 uur op NPO 2.

Klik op deze link om de uitzending te zien via uitzending gemist…