“Preek van een Leek” 2019

Impressie van de dienst

Schikking Liturgisch Bloemschikgroep Johanneskerk

Op zondag 10 Februari hadden wij, inmiddels een traditie geworden , een dienst, geleid door een Preek van een Leek.

Dit jaar was het onze Minister van Defensie Mw. A. Bijleveld- Schouten.

Het thema van deze dienst was : Samen werken aan wat ons dierbaar is.  Vrijheid, veiligheid en verantwoordelijkheid waren de sleutelwoorden van haar betoog. Zij gaat vaak op missie waarvan de laatste  tijd naar Mali, Afghanistan en Irak. Daar sprak ze met 3 Afghaanse vrouwelijke  militairen in een tent over wat hun beweeg redenen waren. Deze vrouwelijke militairen  wilden een veilig land voor hun kinderen en dat sprak ook Mw. Bijleveld ,als moeder bijzonder aan. De muzikale omlijsting van een koper kwintet o.l.v Luuk Meinders, m.m.v. Wilco Elferink, Martijn Tellmann , Maarten Vriesema en Niels Voortman. Ze speelden nummers van de Soldaat van Oranje, Amazing Grace , het Wilhelmus en tot slot de Grenadiersmars. Het was al met al een hele mooie dienst maar vooral heel bijzonder!!! Dank, ook  aan alle medewerkers om deze dienst heen.

Tekst van de bloemschikking

Vanuit de liturgische bloemschikgroep is een schikking gemaakt die past bij het thema van deze dienst om het goede nieuws door te vertellen.

De evangelie lezing komt uit Lucas 10: 1-5

De V- vorm staat voor verzoening en vrede en is gemaakt van buxustakjes en conifeer. Buxus is gebruikt als teken van hoop en overwinning.

Vanuit de barmhartigheid van de Eeuwige is het mogelijk te leven in vrede en gerechtigheid als de mens bereid is de ander te ontmoeten van hart tot hart. Daarna is er de vreugde: de ervaring dat verzoening levensruimte geeft en een vruchtbare bodem is. De vruchtschaal onder de V-vorm geeft dit weer. De witte bloemen aan beide zijden van de V-vorm symboliseren deze vreugde, vrede en heiligheid. Het vinden van nieuw licht.

februari 11, 2019