Kustmoment 2024, Johanneskerk

In de Johanneskerk is beeldend kunstenaar en leraar Joodse Mysiek Ruud Bartlema uit Amsterdam bereid gevonden te exposeren. Zijn werken betreffen de “Zeven werken van Barmhartigheid”.

Lezing:   Op vrijdag 26 april om 19:30 uur houdt dhr Ruud Bartlema een lezing over zijn werken in de Johanneskerk.

De bloemschikgroep zal voor Kunstmoment de kerk met bijpassende bloemschikkingen tooien.

Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema (1944) opgeleid o.a. door Maarten Krabbé, aan een van de Vrije Akademies in Amsterdam. Ondertussen studeerde hij in diezelfde plaats theologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden. Zo ontstonden in de achterliggende jaren series tekeningen, etsen en schilderijen rond b.v. de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters en Buber’s Chassidische vertellingen. In opdracht van de KRO televisie werd een moderne kruisweg geschilderd, die door het Bijbels Museum in Amsterdam werd aangekocht.

Ook rond de poëzie van Hans Andreus, Huub Oosterhuis, ontstonden series schilderijen. Daarnaast kwamen er opdrachten vanuit verschillende instellingen voor het ontwerpen en uitvoeren van schilderingen zoals gedachtenis panelen en wandschilderingen voor stiltecentra  in o.a. Baarn (Paaskerk), Zwammerdam (Hooge Burgh), Purmerend (Doortocht-kerk), Utrecht (Revalidatiecentrum de Hoogstraat), Rotterdam (Zorggroep Rijnmond) en Joure (zorgcentrum De Flecke).

Naast picturale kunst maakt Ruud Bartlema ook ruimtelijk werk. In zijn keramiek valt de cilindrische en opengewerkte vorm op.
Op dit moment is Ruud Bartlema als beeldend kunstenaar werkzaam en geeft hij als leraar joodse mystiek diverse cursussen en lezingen. Ook leidt hij verschillende reizen naar het werk van Marc Chagall in Frankrijk (Reims, Metz, Sarrebourg en Nice).

Meer informatie over Ruud Bartlema zie zijn website: https://ruudbartlema.nl/

Informatie over Kunstmoment Diepenheim:  https://www.kunstmomentdiepenheim.nl/

Foto’s Kunstmoment Johanneskerk 2024: foto’s kunstmoment-2024

Streaming kerkdiensten

Agenda

Door een technisch probleem is het helaas niet mogelijk de hele agenda weer te geven.
Hieronder staan de geplande kerkdiensten, zondag's om 10:00 uur in de Johanneskerk: